Followers

Thursday, May 7, 2009

Suka Duka Di 7Eleven

ni r store manager aku paling brutal...ngam abis!!!

dak Wan....bonzer dan penghibur hati aku...

perot....penghibur hati aku jugak...

argh...... daripada assistant lecturer, aku terus jadik MT kat 7Eleven...jauh betul aku melencong...tapi xpe aku rasa tu semua adalah pengalaman yg tak dapat di cari dengan mudah...aku dikira amatlah bertuah mempunyai pelbagai pengalaman dalam bidang keje....tul x? huhuhu
xsia2 aku mula di 7E, aku banyak belajar Customer Services...iaitu apa yg paling penting adalah "Customers ALWAYS Right!"...hohoho...so kalau korang seorang pelanggan, nk maki hamun tokey kedai tu lau dia salah....sukati ko la......tapi, 'lu pikir lah sendiri........' muahahhha
apa yang aku mmg tak boleh lupa....ada sorang customer chinese lelaki mmg selalu dtg 7E aku kat permas...n setiap kali dia dtg, dia mesti carik aku....aku lak, lau dia dtg mesti aku luangkan masa layan dia....korang mula r tu pk lain....huh!!! xboleh salah sikit dah pk lain ea....bukan dia suka kat aku la.....dia ckp, dia keje singapore...nk g singapor dari permas mmg akan lalu bdr masa tu, link kedua xsiap lg....dia kata byk 7E dia lalu...tapi dia tetap nk g 7E permas....knp? SA aku la tanya....Store Associate aku la...nk tau dia jwb apa? "wa pernah pegi itu 7E larkin...aiyo...takde mcm ini store la, banyak sombong! takde senyum ...muka 'asam' ...wa suke dtg sini ley....sini semua staff byk bagut...senyum...muka cntik2 senyum....wa ah....penat keje pun ilang la nampak kamu" muahahhahahh..................huh masa tu r kan....aku punye la bangga...sebabnye aku dapat asuh budak2 aku ikut kata...
aku pindah ke store muar, bermula dgn MT jugak...tapi,selepas FM Rosila dtg....aku terus dinaikkan untuk jaga store sales tinggi....sebabnye pengalaman aku kat 7E permas mmg sale tinggi sepanjang tahun...Puan Rosila banyak gak tolong aku....iye la aku pun dari store JB, jadik kami mmg boleh dikatakan kamcing r jugak kan...kdg2 aku plak yg tlg dia....cume mulut dia mmg lah lazer.....mulut aku pun lazer....erm xkene lah tu....aku lak mulut lazer tapi cpt rasa hati n cpt melenting...abis r...tapi aku ckp r kan....BEST kawan dgn Puan Rosila...alamak aku ni membodek ke? hahhaha
aku kawal jek sales yg mmg dah maintain....selain tu jugak, aku rapat dengan staff aku......tapi staff muar x sama dgn staff2 kat jb....budak2 jb lagi happening.....open minded....best kepala otak diorang...kreatif spnjg masa...Gbr bagi hadiah tu....adalah dari program aku.....yang aku suggestkan....pemenang adalah dari kalangan customer2 yang ambik bahagian la....huh...bangga aku!
susah jaga store sales tinggi ni....kene jaga staff, barang2, audit....semua kene ok.....staff jgn percaya sgt...kdg2 main wayang dgn kite....tu aku selalu dtg store time off peak hour...kul 2 pg pun aku pnh dtg....7E banyak peraturan....pantang laranng nye pun banyak....leceh...
aku ajar staff2 aku buat customer services....mulut kene manis buat pluss selling...dari customer nk beli air tin....buat pluss selling ...pandai berbual...kdg2 banyak gak diorang beli...
kerjaya aku berakhir di 7E pada tahun 2006.....atas kesalahan orang lain, aku yang undur diri....MT aku buat hal....MT aku tu plak......bekas student aku kat YPJ dulu.....aduhai....xpelah aku mengalah.....aku quit cara baik lah....tapi ada salah faham la jugak dgn Puan tu.....aku x syok gak jadik mcm tu.....tapi kan.....aku xbole buat apa la.....

apa pun kan.......aku nk ucapkan ribuan yg tak terhingga la kat FM2 yang aku pnh bekerja dengan diorang....FM Rosila, FM Isa, ...OM En. Japri.... kerana ketegasan dan tunjuk ajar diorang la aku dapat pengalaman tu semua beb........adios BOSS!!!




Buah hati aku kat Permas.....best staff!
perot mmg tiptop stocking...

1 comment:

Anipah Ahmad said...

actually sy dah lama bc entry ni...tp tak berkesempatan nak bagi komen. Apapn tq very much krn memenuhi permintaan sy utk alyn citer pengalaman kerja kat 7E. Berbangga krn alyn menjadi salah sorang 'org atasan' kat citu. Tp sedih gak krn alyn terpaksa quit akibat kesalahan org lain. Pengalaman mendewasakan. Mungkin ada hikmahnya tak terus di situ. Ingat kisah lu "gores & menang" pd kete somebody. Hahaha (alamak...terlebey sudah)

Blog Widget by LinkWithin

Mungkin Mengubah Hidup Anda?

S.U.D.O.K.U GAME aku suke!

 

Blog Template by YummyLolly.com | Design Edited by MyBlogSaloon